"Požádal bych média, aby chápala, že mi není dobře. Od včera jsem v nemocnici a chtějí si mě tu nechat i dál. Šlo o pád z kola do nějaké jámy s bezvědomím. Zasahovala tam policie a záchranka. Mám to od záchranářů, já si nic nepamatuji a prosím o pár dní klidu," napsal Rath ČTK. Podle serveru Aktuálně.cz leží v kladenské nemocnici na neurologii s podezřením na otřes mozku. Nemocnice tuto informaci nepotvrdila.

"Bezprostředně po skončení dnešního hlavního líčení soud ověřil informace poskytnuté obhájcem obžalovaného. Bylo zjištěno, že obžalovaný je skutečně hospitalizován, a to v jedné ze středočeských nemocnic. Jeho aktuální zdravotní stav a předpokládanou délku hospitalizace soud zjišťuje," sdělila ČTK mluvčí středočeského krajského soudu Zuzana Steinerová.

Soudce uložil Rathovu obhájci, aby ve středu předložil vyjádření, zda bude bývalý hejtman souhlasit s konáním hlavního líčení v nepřítomnosti, či nikoliv. "Další postup soud zváží na základě množství a charakteru informací, které nyní obdrží - pokud by měl o jejich pravdivosti pochybnosti, přistoupil by k jejich dalšímu prověřování," dodala mluvčí.

Rath podle serveru iDnes.cz v neděli odpoledne zamířil na cyklostezku na Kladensku. Mluvčí středočeské policie Štěpánka Zatloukalová serveru řekla, že hlídka odpoledne zasahovala u pádu padesátiletého muže z kola. "(Zraněný) Uvedl, že se mu udělalo nevolno a spadl z kola," popsala případ. Policisté podle ní přivolali záchranku a ta ho převezla do nemocnice.

Rathův advokát Adam Černý podle iDnes.cz ráno nevěděl, co s klientem je. "Snažil jsem se ho kontaktovat. Poslal mi esemesku, že je v nemocnici na kapačkách," citoval server právníka. Soudce Robert Pacovský jednání na dvacet minut přerušil s tím, že má obhájce zjistit, co se stalo a zda klient hodlá dorazit příští den. Černý se Rathovi dovolal, ale hovořili spolu jen omezeně. "Komunikace s ním je velmi obtížná, je pod prášky, pod morfiem, dostat z něj kloudnou větu bylo těžké," řekl. Rath je podle něho "zasádrovaný".

Žalobce Petr Jirát podle Práva požádal soud, aby obvolal všechny nemocnice v Praze a okolí. "Už se to stalo podruhé, co pan obžalovaný těsně před zahájením líčení nepřišel," prohlásil.

Hlavní líčení v Rathově části kauzy pokračovalo minulý týden před Krajským soudem v Praze po zhruba dvouměsíční přestávce. Rathův právník tehdy soud požádal, aby znovu rozhodl o vyloučení soudce Pacovského z případu kvůli podjatosti. Důvodem mají být mimo jiné předchozí rozsudky v první části kauzy, jimiž soudce udělil devíti spoluobviněným tresty od pěti do 7,5 roku a tři podmínky. Případ je od února rozdělen do dvou částí kvůli průtahům.

Trestní stíhání Ratha se týká údajné korupce při stavebních a zdravotnických tendrech. Podle vyšetřovatelů bral úplatky. Rath obžalobu odmítá s tím, že veřejné zakázky nebylo možné ovlivňovat, protože byly pod vícenásobnou kontrolou.