Pětadvacetiletý Freddie Gray zemřel na následky zlomeniny krčních obratlů při zatýkání 12. dubna. Jde tak o další z řady případů, kvůli nimž americká policie čelí podezření ze zvůle vůči menšinám.

V Baltimore se v úterý večer podle agentury AP shromáždila více než tisícovka lidí k manifestaci, která se konala v místě Grayova zatýkání. Protestující šli v průvodu k policejní stanici vzdálené několik bloků a provolávali slogany jako "No Justice, No Peace" (Žádná spravedlnost, žádný mír), které zaznívaly při podobných příležitostech i v jiných amerických městech.

Ministerstvo spravedlnosti předtím oznámilo, že nechá prošetřit obvinění z nadměrného používání síly policií v Baltimore. Podobná vyšetřování vůči policii ministerstvo zahájilo už loni v případech zastřelení 18letého černošského mladíka ve Fergusonu ve státě Missouri a usmrcení dalšího muže v New Yorku.

Stovky obyvatel a ochránců lidských práv se už v neděli a pondělí shromáždily před policejní stanicí v Baltimoru a žádaly vysvětlení mladíkova úmrtí.