Případ se stal loni 26. srpna v Praze 4. Útok se podle obžaloby stal po několikaměsíčních konfliktech ve vzájemném vztahu pachatele a oběti. Balamuta si podle obžaloby chemikálie předem opatřil a čekal na partnerku na chodbě u výtahu v jejím domě. Když šla žena ráno do práce, zaútočil na ni nejprve slovně a pak fyzicky dvěma údery na hlavu, kterými srazil ženu k zemi.

Pak na ženu vylil připravené chemikálie a vodu. "V první chvíli jsem si myslela, že je to voda, ale za chvilku jsem zjistila, že to bylo něco jiného. Pomalu jsem přestávala vidět," popsala u soudu pocity po útoku napadená žena.

Balamuta před soudem řekl, že se s ženou seznámil na internetové seznamce a žili spolu asi rok. Jejich vztah byl nejprve dobrý, později se ale kvůli neshodám rozešli. Podle napadené ženy se rozešli kvůli tomu, že jí neustále lhal. Neřekl jí ani své skutečné jméno, informace z minulosti a neukázal jí doklady. Přítelkyni tvrdil, že nemůže, protože je utajeným svědkem.

Muž si chemikálie podle výpovědi koupil dva dny před útokem a tvrdil, že je potřeboval k práci na opravu okapů. K útoku se prý rozhodl až několik minut před činem. Ženu prý chtěl přemluvit, aby se k sobě vrátili. "Dostala dvě facky, chrstnul jsem jí kyselinu do tváře," řekl Balamuta. Při útoku ho vyrušil hluk v domě, a tak z místa činu utekl.

Obžalovaný na začátku procesu vypadal vyčerpaně, soud mu dovolil, aby při výpovědi seděl. Muž mluvil potichu a nesrozumitelně. Svojí výpověď nedokončil, protože mu státní zástupkyně a jeho advokátka chtějí pokládat otázky u některého z dalších jednání, až bude jeho stav lepší. Podle lékařské zprávy z věznice však byl schopen výslechu. Předseda trestního senátu Alexander Sotolář také přečetl jeho výpověď, kterou učinil na policii. "V zásadních bodech odpovídá tomu, co uvedl před soudem," podotkl Sotolář.

Žena měla po útoku vážně poleptané oči, hlavu, obličej, stehna a hrudník. Pokud by jí záchranáři neposkytli první pomoc, byl její život v ohrožení. Navíc se u ní podle spisu rozvinula posttraumatická stresová porucha. Ženu podle její výpovědi čekají operace očí a ucha, další lékařské zákroky už má za sebou. "Změnilo se úplně všechno. Ze dne na den jsem ztratila jistoty, které jsem měla," řekla. Po obžalovaném nechce finanční odškodnění, svůj čas a sílu chce věnovat návratu do běžného života než soudnímu sporu.

Policie krátce po útoku vyhlásila po muži pátrání, které bylo poměrně složité, protože s přítelkyní žil pod falešným jménem. Policie tak neměla zmapovaný jeho pohyb za posledních deset let, kdy přebýval u osamělých žen, které neznaly jeho pravou totožnost. Dopaden byl den po útoku v okolí stanice metra Želivského, kde kriminalisté muže potkali a zatkli.

Podobný útok loni objasnili policisté v Plzni, kde Jan Dubský podle obžaloby v listopadu 2013 polil kyselinou svoji bývalou přítelkyni Martinu. Případem se v březnu začal zabývat plzeňský krajský soud. Muži hrozí také až doživotní vězení.