Za Jeseník byly podány tři žaloby, které soud spojil. Výsledky voleb napadla Strana svobodných občanů, ale i voliči. Strana v 8. volebním okrsku nezískala ani jeden hlas, což bylo podle soudu v rozporu s odevzdanými hlasy. "Kandidáti Strany svobodných občanů podle přepočtu soudu ve volebním okrsku číslo osm získali 670 platných hlasů, z čehož v 15 případech byl odevzdán hlasovací lístek, v němž byla označena celá strana, to znamená lístky představující zisk 25 hlasů," stojí v usnesení soudu zveřejněním na www.justice.cz. Zbylých 295 hlasů udělili voliči jednotlivým kandidátům strany.

Podle soudu je pravděpodobné, že za tím stojí nedbalost. I po započtení těchto původně "ztracených" hlasů se však na volebních výsledcích podle soudu nic nemění. Pochybení podle předsedy senátu nemělo vliv na počet získaných mandátů, pořadí jednotlivých kandidátů ani náhradníků. Strana by i po přepočtu hlasů podle soudu získala nanejvýš 4,69 procenta hlasů. "Byla tam absurdní nula, to je jasné. Je otázka, zda nedošlo i v jiných volebních okrscích k nějaké manipulaci, to už ale nikdo nezjistí," řekl dnes ČTK lídr Strany svobodných občanů a ředitel jesenické nemocnice Jan Jedlička.

Jeseník může nyní po rozhodnutí soudu svolat ustavující zastupitelstvo. Sejít by se mělo 21. listopadu. "Druhé zastupitelstvo bude 16. prosince, kde by se měl stihnout odhlasovat rozpočet na příští rok. Měli bychom se tak vyhnout rozpočtovému provizoriu, které hrozilo, kdyby se termín ustavujícího zastupitelstva posunoval dále," řekl dnes ČTK lídr hnutí ANO Adam Kalous, který by se měl stát starostou. Koalici v Jeseníku hnutí uzavřelo s TOP 09, ODS, KDU-ČSL a Nezávislými.

Jeseník byl jediným okresním městem v Olomouckém kraji, kde měly volby soudní dohru. Za kraj bylo na soud podáno 15 žalob, v několika případech jich bylo za město či obec podáno vícero. Soud dosud nerozhodl už jen v posledním případě týkající se Mohelnice, jinak všechny podané žaloby již zamítl.