Případ se stal 21. března 2011 v noci, kdy obžalovaný po předchozí opakované hádce s bývalou manželkou a jejím synem, který u něj bydlel v rodinném domě, odešel do ložnice, kde si vzal zbraň. Z pistole pak při pokračující hádce na jedenadvacetiletého mladíka dvakrát vystřelil.

Minimálně jeden výstřel šel podle spisu proti nevlastnímu synovi a ze vzdálenosti 1,7 metru jej trefil do hlavy. Mladík o den později kvůli pohmoždění mozku zemřel ve vinohradské nemocnici.

Podle Nejvyššího soudu nebyla spáchána vražda s rozmyslem, ale šlo o vraždu prostou. Nařídil proto podřízeným soudům, aby čin posuzovaly podle mírnějšího paragrafu. Pražský městský soud letos v srpnu vynesl stejný verdikt 12 let ve vězení, při uložení trestu ale zohlednil připomínky Nejvyššího soudu.

Proti rozsudku městského soudu se odvolal obžalovaný. Jeho advokát Vladimír Vaněk chtěl, aby byl vypracován ústavní posudek, který by mohl potvrdit, že obžalovaný kvůli konfliktu v rodině střílel ve stavu podobném nepříčetnosti. Vrchní soud sice připustil, že obžalovaný mohl jednat v částečném afektu, ale šlo spíše o zkratkovité jednání kvůli nevhodnému chování zastřeleného mladíka. "Obžalovaný jednal v afektu, ale ne v afektu, který by vylučoval jeho trestní odpovědnost," uvedl předseda trestního senátu Jiří Lněnička.

Podle soudu se také prokázalo, že šlo o vraždu. Vrchní soud ale městskému soudu vytkl výši původního trestu 12 let vězení, kterou měl zmírnit na 10 let, což je sazba na spodní hranici. "Bylo jednoznačně prokázáno, že se jednalo o exces z řádného života obžalovaného. Předtím trestán nebyl, žádné obdobné problémy s násilným chováním nebyly signalizovány. Uložit mírnější trest už není možné," zdůraznil Lněnička

Obžalovaný před soudem zopakoval, že všeho lituje a vyčítá si to. Prý ale není vrah. "Byl to odporný a hnusný exces. Nechtěl jsem ho zabít," řekl při závěrečné řeči, u které se rozplakal.