Mluvčí Knolová ráno pouze uvedla, že akci dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Podrobnosti k zásahu odmítla sdělit. Případ nechtěl komentovat ani žalobce Pavel Komár. "Je to ve fázi prověřování," uvedl stručně. A sdílní nebyli ani pražští politici a zaměstnanci magistrátu. ČTK během dopoledne oslovila několik radních, nikdo z nich o přítomnosti policie nevěděl.

"Mohu potvrdit, že je v prostorách magistrátu kriminální policie," řekla dopoledne mluvčí magistrátu Petra Hrubá. "Vyžádala si některou dokumentaci a zaměstnanci poskytují maximální součinnost," doplnila. Podle jejích informací přišla policie zhruba v 09:00. Zda se v budově stále nachází, neuvedla. V dalších magistrátních budovách podle ní nezasahovala. Víc odmítla záležitost komentovat. Není tedy jasné, kvůli jaké kauze policie přišla. Primátor dopoledne opustil budovu magistrátu. Podle mluvčí se hodlá věnovat běžné agendě a předem naplánovanému programu.

Podle některých zdrojů blízkých pražským politikům nejsou podobné policejní akce na magistrátu nijak neobvyklé. O dění týkající se vedení Prahy se zajímá policie v řadě případů. Několik bývalých i současných radních včetně primátora čelí obžalobě v kauze opencard. Detektivové se v posledních měsících zabývají i dalšími IT projekty, ale také hospodařením Pražských služeb, které město většinově vlastní, a kontroverzní stavbou tunelového komplexu Blanka.

Podle médií údajně zásah na magistrátu souvisí s činností lobbisty Romana Janouška, který byl v éře primátora Pavla Béma na magistrátu důležitým zákulisním hráčem. Podle informací serveru iDnes.cz si policie vyžádala dokumenty k zakázkám z let 2008 až 2013, které byly s Janouškem spojené. Zároveň prý policisty zajímá, jak v předmětných zakázkách zastupitelé hlasovali a jak se případně sami ve prospěch zakázek angažovali.