"Po čtyřech měsících rozsáhlého shromažďování důkazů je soud přesvědčen, že čtyřiačtyřicetiletý Somálec byl vůdčím členem skupiny pirátů, kteří unesli chemický tanker," citovala agentura Reuters rozhodnutí soudu. Muž byl podle agentury AP zatčen loni v květnu v azylovém centru v Německu.

Tanker Marida Marguerita plul pod vlajkou Marshallových ostrovů a jeho 22členou posádku tvořili převážně Indové. Přepaden byl v květnu 2010 jižně od Ománu. Posádka byla propuštěna po osmi měsících výměnou za výkupné 5,5 milionu dolarů (109,2 milionu Kč).

Soud dal za pravdu žalobcům, podle kterých byl muž čelním představitelem pirátského gangu, rozhodoval o důležitých věcech na palubě, měl vysokou zodpovědnost a občas vedl skupinu. Soud rovněž upozornil, že posádka tankeru byla v době svého únosu krutě mučena. Mimo jiné byli její členové vystaveni falešným popravám a piráti stříleli vedle kapitánovy hlavy. Právě kvůli mučení je trest tak vysoký. Z unesených členů posádky vypovídal u soudu pouze jeden.

Obžalovaný u soudu přiznal, že se na únosu podílel, hlídal rukojmí a měl zbraň AK-47. Popřel však obvinění, že by byl vůdcem pirátů či vydával rozkazy a prohlásil, že neví nic o mučení posádky.

Žaloba požadovala odsouzení muže na 12 a půl roku ve vězení. Obhajoba navrhovala sedm let. Somálec se může proti rozsudku odvolat.