Nalezená letecká puma byla složena ze 100 kilogramů železa a 130 kilogramů výbušniny. Účinný dolet střepin byl až na vzdálenost 1000 metrů, řekl novinářům na místě šéf policejních pyrotechniků Michal Dlouhý. "Sloužila za druhé světové války k náletům na Československo," řekl novinářům civilní pyrotechnik Michal Zázvorka, který na místě spolupracoval s policejními pyrotechniky.

Leteckou pumu v pískovně u skládky zhruba kilometr za obcí odhalil před 10:00 bagrista, který tam dělal skrývku ornice. Skládka se totiž bude rozšiřovat do míst, kde byla letecká puma nalezena. "Není naprosto možné, aby se to sem dostalo svozem odpadu," řekla novinářům Šárka Býmová ze společnosti, která skládku provozuje.

Podle Zázvorky se museli pyrotechnici rozhodnout, jestli pumu odpálí na místě. "Pokud by pyrotechnik rozpoznal zapalovač, pak je možné ji transportovat do nějakého prostoru, kde se odpálí," uvedl Zázvorka. Tento postup také zvolili policejní pyrotechnici.

Střepiny z pumy by při explozi mohly doletět až do vzdálenosti jednoho kilometru. Policisté proto okolí skládky na několik desítek minut uzavřeli. Nemuseli však být evakuováni obyvatelé obce ani část společnosti MERO, která má poblíž zásobníky s ropou. "Obě lokality nebyly ohroženy," řekla ČTK Nováková. Pyrotechnický zásah pak trval přes tři hodiny. Podílelo se na něm 50 policistů a 20 hasičů.

Letecká puma podle Zázvorky pochází z amerických nebo britských letadel, která za druhé světové války bombardovala například nedaleké Kralupy nad Vltavou. Puma mohla být odhozena při návratu letadel z bojové akce. Puma je přes jeden metr dlouhá a široká 40 centimetrů.