"Obavy jednoho z členů rady se dají shrnout do toho, že vnímá, že se prognóza naplňuje, a to dnešní zvýšení sazeb předvídá. Ale znepokojuje ho, že jsme jediná centrální banka široko daleko, která rytmicky a vehementně zvyšuje sazby. A zda to nemůže teoreticky vést k příliš velkému zpřísnění měnových podmínek pro ekonomiku," uvedl Rusnok.

Guvernér dále řekl, že se nedá vyloučit další zvýšení úrokových sazeb ještě v letošním roce. "Podle prognózy vychází, že by sazby měly jít do budoucna ještě nahoru k 2,5 až třem procentům. Ale neříkáme, že to musí být do konce roku. V listopadu bude nová prognóza a ta nám to ukáže. Vyloučit se to tedy nedá," uvedl. Postupným zvyšováním sazeb podle Rusnoka ČNB vytváří situaci, kdy bude česká ekonomika lépe připravena na nějaký možný výkyv. "Tím, že se odlišujeme od jiných centrálních bank, je z našeho pohledu výhoda," dodal.

Rada označila rizika pro odhadovaný vývoj ekonomiky v aktuální prognóze jako vyrovnaná a nevýrazná. Nejistotou v odhadovaném vývoji je podle rady nárůst protekcionistických opatření ve světovém obchodě a dění kolem brexitu.

Dnešní rozhodnutí se podle Rusnoka opírá o stávající makroekonomickou prognózu ČNB ze srpna a o vyhodnocení informací, které ČNB od té doby získala.

Inflace bude podle guvernéra ve zbytku roku nad dvouprocentním cílem ČNB a následně by se měla snížit ke dvěma procentům. "S tímto výhledem je konzistentní zvyšování úrokových sazeb směrem k jejich neutrální úrovni," uvedl Rusnok. Dodal, že v reálném vyjádření při započtení inflace má ekonomika stále záporné úrokové sazby.

Důvodem zvýšení sazeb je podle analytiků tuzemský ekonomický vývoj. Výrazně rostou mzdy, koruna je slabší než očekávání a inflace je nad dvouprocentním cílem ČNB. K dalšímu zvýšení sazeb by podle odborníků mohla letos centrální banka přistoupit v listopadu.

ČNB dnes zvýšila také lombardní sazbu, a to o 0,25 procentního bodu na 2,5 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázány penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, rada zvýšila o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta.