"Tak to máme poslední fejeton v Lidovkách (psaný ještě před včerejšími událostmi). Tímto také končím," uvedl historik Putna na svém twitterovém účtu.

V pondělí oznámila Procházková, že z Lidových novin po 27 letech odchází. Rozbuškou se stal text údajné zástupkyně humanitární organizace, který podporoval premiérovo stanovisko v otázce syrských uprchlíků. Do redakce Lidových novin jej ale podle Procházkové poslala přímo asistentka premiéra. Následně oznámili odchod další redaktoři zahraniční redakce Ivana Milenkovičová a Milan Rokos.

Šéfredaktor Lidových novin István Léko v reakci na krok Procházkové uvedl, že práce novinářů v Lidových novinách a na serveru Lidovky.cz nebyla a nebude pod politickým vlivem.

Literární historik a esejista Martin C. Putna byl jednou z hlavních postav sametové revoluce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a jedním z iniciátorů založení České křesťanské akademie. V letech 2008 až 2011 byl ředitelem Knihovny Václava Havla.

Vydavatelství Mafra, které mimo jiné vydává Lidové noviny a Mladou frontu Dnes, patří do skupiny Agrofert, kterou její vlastník premiér Babiš loni převedl do svěřenského fondu.