"K dnešku, pokud již nebereme v úvahu Unipetrol, je na hlavním trhu pražské burzy kótováno celkem 11 titulů, nicméně i včetně málo obchodovaných akcií jako VGP či Tatra Mountain Resorts. Celkově tak můžeme hovořit o devíti aktivních titulech hlavního trhu, " řekl ČTK analytik poradenské firmy Starteepo Adam Maryniok.

"Nižší počet firem obchodovaných na hlavním parketu pražské burzy vnímáme jako problém, který vede k její postupné marginalizaci," dodal portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Snaha burzy kompenzovat tyto výpadky novými projekty, jako například trh Start, představuje podle něj krok správným směrem. Nicméně více by pomohla primární emise velké a stabilní společnosti na hlavním trhu, upozornil.

Pražská burza historicky zažila i lepší časy, připomněl Maryniok. Po druhém kole kupónové privatizace se na BCPP obchodovalo 1764 společností, čímž se v evropském měřítku řadila na druhé místo za londýnskou burzu.

Pravděpodobnost změny a vstupu nových titulů na hlavní trh je nyní podle něj minimální. Na jaře letošního roku se sice spekulovalo o vstupu staronového titulu AAA Auto či Sazka Group. Ta se však nakonec rozhodla pro londýnskou burzu a ohledně AAA Auto situace utichla, dodal Maryniok.

Ukazuje se podle něj, že hlavní trh pražské burzy nedokáže oslovit potenciální emitenty z řad větších českých společností. Pozitivním impulsem pro burzu by tak mohl být nový trh Start zaměřený na emise menších českých podniků poptávajících nový kapitál. Na ten letos vstoupily společnosti Prabos a Fillamentum a aktuálně svůj úpis chystá developer UDI CEE a společnost Primoco. Trh Start tak má kapacitu uvést každoročně čtyři až pět nových emitentů a rozčeřit tak klidné vody pražské burzy, podotkl Maryniok.

"Pražská burza je nyní v pozici středně velké lokální burzy. V zemi, která nemá velký vliv na evropskou legislativu kapitálových trhů, a v důsledku bankovního oligopolu tradičně preferuje bankovní financování před ostatními formami," uvedl analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. Současná vláda navíc podle něj kapitálovému trhu nevěnuje žádnou pozornost. Jedinou šancí je tedy zůstat spolehlivou lokální burzou a na trh Start přivést další kvalitní emise, poznamenal.

Na pražské burze se dnes naposledy obchodovaly akcie Unipetrolu. Důvodem je rozhodnutí valné hromady společnosti o nuceném přechodu akcií na hlavního akcionáře, tedy takzvaném vytěsnění minoritních akcionářů.