"V porovnání s minulým rokem začínáme topit přibližně o 14 dní déle," uvedla. Loni začal podnik temperovat 4. září, celodenní vytápění zahájil o šest dnů později. "Po jarních a letních odstávkách a opravách je výrobní zařízení ve skvělé kondici," uvedla Siegerová.

Minulá topná sezona, která skončila letos v dubnu, byla pro teplárnu meziročně mírně lepší. Loni ji přitom podnik zhodnotil jako lepší než v předchozích čtyřech letech, kdy se prodej tepla stále snižoval. Za letošní čtvrtletí prodala o 3,3 procenta proti loňsku, proti plánu dokonce o 7,4 procenta více, hlavně díky chladnému únoru a březnu.

Celkem podnik loni prodal téměř 2,8 milionu gigajoule tepla, meziročně o 1,6 procenta více, tržby za teplo se meziročně zvedly o 1,8 procenta na téměř 1,05 miliardy Kč. Letos plánuje prodat 2,73 milionu GJ tepla, meziročně o 2,3 procenta méně proti loňsku. Tržby za teplo by měly klesnout o 1,7 procenta na plánovaných 1,03 miliardy korun. Spotřeba uhlí by měla zůstat na loňských 336.000 tunách.

Plzeňská teplárenská drží ceny tepla od roku 2015. Lidé platí 513 Kč/GJ včetně DPH. Nižší cenu tepla než Plzeň má v ČR jen Hradec Králové, tedy Elektrárna Opatovice. Díky cenové stabilitě se od centrálního zdroje tepla zatím žádný zákazník neodpojil. Naopak v posledních letech se ročně připojí 30 až 40 nových činžovních a bytových domů.

Zastupitelé Plzně schválili v červnu fúzi stoprocentně městské Plzeňské teplárenské s Plzeňskou energetikou ze skupiny EPH Daniela Křetínského. Jeho skupina tak získá ve společné firmě 35 procent akcií a zbytek bude stále držet město. Křetínského holding, který bude mít v představenstvu nové firmy čtyři ze sedmi křesel, garantuje lidem současné ceny tepla po tři roky od zápisu fúze do obchodního rejstříku, což by se mělo stát už v příštím měsíci.