Rozbuškou se stal text údajné zástupkyně humanitární organizace, který podporoval premiérovo stanovisko v otázce syrských uprchlíků. Do redakce Lidových novin jej ale podle Procházkové poslala přímo asistentka premiéra.

Web Lidovky.cz minulý týden podle šéfredaktora Lidových novin Istvána Léka publikoval text o sporu kolem syrských sirotků, který mu poskytl Úřad vlády ČR a který byl podepsán údajnou lékařkou Taťjanou Horákovou. "Jakmile jsme v redakci získali pochybnosti o důvěryhodnosti autorky, stáhli jsme ho. Osobně se za zveřejnění nedostatečně prověřeného textu omlouvám a zasadím se o to, aby se podobné chyby neopakovaly. Chci kategoricky prohlásit, že práce novinářů v Lidových novinách a na serveru Lidovky.cz nebyla a nebude pod politickým vlivem," uvedl dnes Léko na serveru Lidovky.cz.

Podle Neovlivní.cz Procházková své rozhodnutí oznámila vedení listu. Odchod podle serveru zvažují i další redaktoři Lidových novin.

Petru Procházkovou proslavily reportáže z míst válečných konfliktů, které vznikly po rozpadu Sovětského svazu na Kavkaze. Novinářka se dokázala dostat i mezi gerilové bojovníky na Východním Timoru. Několik let se zajímala o problematiku Čečenska. V roce 2000 přerušila zpravodajskou práci a v Grozném založila dětský domov pro 50 válečných sirotků. V témže roce ji ruské úřady označily jako personu non grata a musela Rusko opustit. V roce 2001 a 2002 byla zpravodajkou a korespondentkou v Afghánistánu. Je mimo jiné držitelkou Ceny Františka Kriegela, která je udělována za občanskou statečnost projevenou bez ohledu na osobní prospěch a možná rizika. Po roce l989 byla členkou prvního týmu obnovených Lidových novin.

Vydavatelství Mafra, které mimo jiné vydává Lidové noviny a Mladou frontu Dnes, patří do skupiny Agrofert, kterou její vlastník premiér Babiš loni převedl do svěřenského fondu.