Na internetových stránkách projektu Český vynálezce představuje pět desítek významných vědců z různých oborů. "Letos si připomínáme sto let od založení republiky, a chceme se proto zaměřit i na československého ducha a inteligenci. Osobnosti, které se třeba jen malou měrou, ale přece jen přičinily o to, aby se nám žilo lépe a jednodušeji," říká Josef Sláma, iniciátor projektu a ředitel pořádající společnosti.

Mezi adepty jsou známá jména jako Antonín Holý, Jaroslav Heyrovský nebo Armin Delong, ale i novodobí vědci Bruno Schreiber nebo Martin Šula.

Lidé na webu najdou stručný profil vynálezců a hlasovací formulář. Hlasovat mohou až do neděle 30. září. Součástí hledání vynálezce je i výzva pro veřejnost, aby seznam doplňovala o jména, která se v něm neobjevila. "Mnoho malých zlepšováků mohlo uniknout naší pozornosti. Projekt je oslavou české vynalézavosti, a čím více takových lidí najdeme, tím lépe. Současně věřím, že je dobré si připomenout, kolik zajímavých vynálezů pochází z Československa či z období monarchie. A tím i trochu poučit veřejnost o naší bohaté historii," uzavírá Josef Sláma.

Výsledky vyhlásí zástupci společnosti na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně v pondělí 1. října.