"Pellegriniho předchůdce Robert Fico dával přednost vlastní narozeninové párty. Jsme rádi, že Slováci přijedou, jejich vláda na účast vyčlenila poměrně velké peníze," řekl Kuliš. Tradiční sněm Svazu průmyslu a dopravy tak bude letos česko-slovenský, zúčastní se jej zástupci 460 firem, většina zástupců české vlády i zástupci slovenské vlády. Vystavovat bude zhruba 100 slovenských firem a s českými kolegy se jejich zástupci setkají, aby řešili podobné problémy obou ekonomik.

Nejvíce vystavujících firem ze zahraničí je tradičně z Německa, tvoří téměř třetinu všech zahraničních. A podařilo se přilákat také více čínských firem, které v posledních letech jezdily na veletrh stále častěji, a to i přesto, že se investice v Česku neuskutečnily v předpokládaném rozsahu. "Stanovili jsme si cíl, že bychom jich chtěli tolik, aby zabraly alespoň 1000 metrů výstavní plochy. Nakonec zaberou 1200 metrů a budou ze šesti čínských provincií, loni byly ze tří. Jedná se o největší čínskou účast po roce 2016, kdy byla Čína partnerskou zemí veletrhu," řekl Kuliš.

Na veletrh jezdil v posledních třech letech i prezident Miloš Zeman, který procházel expozice vybraných podniků a posléze měl proslov na sněmu Svazu průmyslu a dopravy. "Letos prezidentská kancelář už na jaře vzkázala, že nepřijede," řekl Kuliš.

Součástí veletrhu jsou doprovodné odborné semináře a konference. Jednou z nich bude i ta s tématem ekonomické migrace. Průmyslníci na ní chtějí debatovat o tom, jak získat zaměstnance, kteří se jim nedostávají.

Veletrh je každý den otevřen od 9:00 a jeho součástí je letos i výstava 100ries. Představí slavné příběhy a výrobky československého průmyslu.