Organizátoři závodu uvedli, že Tomy pouze leží a je neschopný pohybu. Na pomoc se již vydala francouzská rybářská loď, která by k němu mohla dorazit v pondělí. Do oblasti míří i australsko-novozélandské plavidlo s vrtulníkem na palubě, bude mu ale trvat nejméně čtyři dny, než se tam dostane.

Dvě vojenská letadla, jedno z Austrálie a druhé z Indie, dnes přeletěla nad jachtou, ale nepodařilo se jim muže zkontaktovat. "Je zraněný uvnitř své jachty, takže nemůže komunikovat," řekl agentuře AFP mluvčí australského úřadu pro námořní bezpečnost.

Devětatřicetiletý komandér indického námořnictva se stal v roce 2013 prvním Indem, který obeplul svět. Vzhledem k tomu, že se mu rozbil i satelitní telefon, z lodě může nyní komunikovat jen prostřednictvím textových vzkazů. V sobotu napsal: "Velké obtíže s chůzí, nejspíš potřebuji nosítka, nemůžu chodit, naštěstí v bezpečí uvnitř lodi...satelitní telefon se porouchal." Tomy má ještě jeden satelitní telefon v záchranném zavazadle, kvůli svému zranění se k němu ale nemůže dostat.

Většina z 11 účastníků závodu je stále na trase, nicméně více na severu, takže se jim podařilo vyhnout té nejsilnější bouři, uvedli organizátoři. Závod Golden Globe spočívá v sólo obeplutí světa bez použití moderních technologií, jedinou výjimkou jsou satelitní telefony. Závodníci na trať vyrazili 1. července z Francie.