"Při přebytku elektrické energie v soustavě umožňuje elektrodový kotel rychle odebírat přebytečnou energii ze sítě a ukládat ji do horké vody. Elektrické síti se tak ulehčí a vyrobená tepelná energie může být využita v soustavě zásobování teplem v Brně," vysvětlil výrobní ředitel Tepláren Václav Klíčník.

Upozornil, že uchovávání energie v podobě horké vody v dobře izolovaných akumulačních nádržích, je nejefektivnější způsob jak energii skladovat. "Teplota takto uskladněné vody klesá pouze o desetiny stupně Celsia za den," dodal Klíčník. Akumulátory tepla za 40 milionů korun dokončily Teplárny letos v únoru.

Schopnost nového systému kompenzovat přebytky energie v síti znamená pro Teplárny příjem za poskytování podpůrných služeb pro společnost ČEPS, která provozuje v Česku energetickou přenosovou soustavu. "Za situace, kdy například nevyjde předpověď počasí a slunce svítí víc, než se očekávalo, i fotovoltaické elektrárny produkují víc energie, než systém očekává. Nerovnováhu je pak třeba regulovat, aby nedošlo k přetížení," upřesnil Klíčník.

Příjem za poskytování této služby pak podle generálního ředitele Petra Fajmona pomáhá stabilizovat cenu tepla pro obyvatele Brna. "Cenu jsme naposledy upravovali v lednu 2017, kdy jsme ji o pět procent snížili, od té doby se cena za teplo v Brně nezměnila a zůstane stejná i pro příští rok," řekl Fajmon.

Teplárny Brno jsou městskou firmou. Loni získaly nové zákazníky. Jsou to školy, domy s pečovatelskou službou nebo některé developerské objekty.