Valná hromada se konala v rámci podzimního zasedání aliance, které hostila národní polská tisková agentura PAP. Ta letos podobně jako ČTK slaví sté výročí svého založení.

EANA sdružuje 32 evropských národních tiskových agentur. Od svého založení v roce 1956 slouží jako fórum pro spolupráci a výměnu informací a zkušeností mezi svými členy. K jejím hlavním aktivitám patří ochrana autorských práv a podnikatelského prostředí pro poskytování nezávislého a nezaujatého zpravodajství.

V posledních měsících se EANA zejména zasazuje o novou směrnici EU o autorských právech, která ukládá velkým internetovým platformám přenechat část zisků sdělovacím prostředkům, na jejichž články, fotografie či videa odkazují. Návrh této normy minulý týden schválil v prvním čtení Evropský parlament. Dalším krokem bude vyjednání konečné podoby směrnice s členskými státy a s Evropskou komisí, kterou pak bude EP znovu schvalovat hlasováním. O výsledném dokumentu budou pak ještě hlasovat členské země EU.

ČTK je členem EANA od počátku 70. let minulého století. Předcházející generální ředitel ČTK Milan Stibral byl v roce 1996 zvolen jejím viceprezidentem a v letech 1997 a 1998 stál v jejím čele. V roce 2009 získal technický ředitel ČTK Jan Kodera cenu EANA za svoji vůdčí roli při vývoji a zavedení nového Multimediálního redakčního systému agentury (MRS).

Vedle EANA se ČTK aktivně podílí i na činnosti světového sdružení agentur MINDS, které se soustředí především na technologické inovace pro nová média a na pomoc svým členům při vstupu na mezinárodní trhy. Letošní podzimní zasedání MINDS se uskuteční v Praze na okraj oslav stého výročí založení ČTK.