Provozní personál začal výkon druhého bloku snižovat v 19:00. Ve 22:00 odpojili energetici turbogenerátor od přenosové soustavy, blok tak přestal vyrábět elektřinu.

"O odpojení bloku rozhodlo naše vedení už minulý týden. Chce předejít situaci, že by bylo potřeba blok odstavit později, tedy v období vyšší spotřeby. Nejde o klasickou odstávku s úplným vychlazením, například reaktor zůstane připraven v horkém stavu. To znamená, že teplota vody v reaktoru bude přibližně 260 stupňů Celsia, zatímco během klasické odstávky se vychlazuje na teplotu minimálně o dvě stě stupňů nižší," řekl mluvčí.

Kondenzátor, který chladí páru poté, co projde turbínou, umožnil od poslední odstávky zvýšit výkon elektrárny o několik elektrických megawatt. Vyšších výkonů dosáhl druhý blok pomocí lepšího chlazení a díky nové metodě pročištění více než 30.000 titanových chladicích trubiček uvnitř zařízení.

Druhý temelínský blok byl letos od 29. června do 30. srpna plánovaně odstaven kvůli výměně paliva. Od začátku roku vyrobil Temelín 10,3 terawatthodin (TWh) elektřiny.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v ČR, jeho produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobila 16,48 TWh elektřiny, což byla zatím nejvyšší roční výroba. Temelínská elektřina by vystačila všem českým domácnostem na 13 měsíců, jihočeským domácnostem na 13,5 roku.