Česká Škoda Auto obhájila pozici druhé největší firmy v regionu za polskou PKN Orlen a je jedinou českou firmou mezi prvními deseti firmami v žebříčku.

Žebříček je sestaven na základě výsledků firem v roce 2017. Ten byl pro region a jeho největší společnosti velmi úspěšným. Růst byl podpořen především vyšší soukromou spotřebou, oživením zahraniční poptávky po vývozu v zemích eurozóny a v Rusku, které zůstává důležitým obchodním partnerem pro některé země v Pobaltí.

Coface vylepšila hodnocení rizika v několika zemích regionu, konkrétně v Bulharsku, Česku, Estonsku, Maďarsku, Lotyšsku, Rusku a Srbsku. Jen v Chorvatsku a Srbsku zůstalo poměrně vysoké riziko selhání v obchodním styku.

"Ekonomika ve střední a východní Evropě prosperuje, průměrná míra růstu HDP vzrostla na nejvyšší úroveň za posledních osm let o 4,5 procenta. Díky tomu zvýšilo 500 největších firem v regionu obrat o 11,8 procenta na 652 miliard eur a počet zaměstnanců o 4,7 procenta na 2,4 milionu lidí," uvedl generální ředitel Coface pro střední a východní Evropu Declan Daly.

Coface vedle jiných kritérií hodnotí riziko nezaplacení pohledávky v jednotlivých zemích. ČR získala spolu s Estonskem jako jediná země rating A2, tedy druhý nejlepší. Nejvíce rizikové v regionu jsou firmy ze Srbska, Chorvatska, Rumunska a Bulharska.

Mezi tři největší firmy z ČR patří tradičně vedle Škody Auto společnost Alpiq Energy (v žebříčku letos 11. místo, loni 18.), a Hyundai Motor Manufacturing Czech (letos 12. příčka, loni 11.).

České firmy v žebříčku dosáhly loni obratu 97,2 miliardy eur, což je více, než společnosti z Maďarska, kterých je v žebříčku více. Celkový zisk těchto společností se zvýšil meziročně o 1,4 procenta, v absolutním čísle to byl druhý největší zisk v regionu.

Tradičně silný je v ČR sektor automobilového průmyslu a dopravy. V oboru podniká 20 českých společností z celkového počtu 67 firem zařazených v žebříčku. Význam oboru přitom roste, jeho produkce vzrostla o 12,5 procenta v roce 2015, 11,3 procenta v roce 2016 a 9,9 procenta loni.