"Hlavní prioritou nyní je dokončit transformaci aktiv skupiny CEFC China do skupiny CITIC Europe. Skupina CITIC Group nyní připravuje plány rozvoje k českým aktivům, jakož i vlastní nové projekty. Prodej aktiv neplánuje," uvedl Bednář.

Z dalších českých zástupců zůstávají v představenstvu CEFC Jaroslav Tvrdík a Štefan Füle. Tvrdík se navíc objevil v dozorčí radě nově založené společnosti CITIC Europe. Podle dokumentů v obchodním rejstříku odstoupila z představenstva společnosti Hrdá na vlastní žádost. Manažerka v minulosti řídila například televizní skupinu Barrandov nebo Českou poštu.

Původně soukromá skupina CEFC letos kvůli vysokému zadlužení upadla do problémů. Zakladatel firmy Jie Ťien-ming navíc skončil v čínském vězení. Po překotném vývoji na jaře výkon akcionářských práv nad CEFC Europe převzala CITIC, která je státní firmou.

CITIC Group založila v Česku CITIC Europe jako platformu pro svoji expanzi v Evropě. Podle informací ČTK bude česká CEFC Group (Europe) Company dceřinou společností CITIC Europe. Vedle toho bude CITIC Europe vykonávat akcionářská práva ve společnostech Travel Service, Médea a Empresa, J&T a Pivovary Lobkowicz.

CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).

CITIC Group byla založena v roce 1979 jako první čínská investiční společnost s cílem přilákat zahraniční kapitál, představit moderní technologie a zavádět nejnovější mezinárodní postupy do fungování a řízení podniků. Je hlavním sponzorem čínské fotbalové Superligy a své aktivity rozvíjí ve více než stovce zemí světa.