Loňské hospodářské výsledky označilo vedení firmy za jedny z nejhorších v novodobé historii. Podle managementu společnosti ale nemají a ani nebudou mít vliv na stabilitu Toshulinu. "Příčiny ekonomických výsledků je třeba hledat jak v situaci na trhu, tak na straně nepřipravenosti u zákazníků, ale samozřejmě i v Toshulin," uvedlo vedení firmy. Více než 84 procenty se na loňských tržbách firmy podílel export.

Společnost se loni potýkala například s úbytkem poptávek v segmentu výroby leteckých motorů, stejně jako v oblasti energetiky, dopravy nebo těžby ropy a zemního plynu. Potíže registrovala firma u zákazníků. "Mají spoustu specifických požadavků, takže žádný stroj není stejný, vyžadují velmi krátké dodací termíny, ale často ve finále nejsou připraveni na jeho převzetí," napsal management. Ekonomický výhled pro letošní rok přesto považoval za solidní.

Firma loni investovala například do nákupu pozemků a výrobních hal v sousedství nynějšího výrobního areálu. Ukončila také druhou etapu projektu energetických úspor, v rámci které rekonstruovala kotelnu haly těžké mechaniky a úpravila vytápění na sociálních zařízeních. Celkové investice přesáhly loni částku 42,5 milionu korun. V oblasti výzkumu společnost v roce 2017 vyvinula několik speciálních hlav určených pro operace rotačními nástroji. Pokračovala také ve vývoji nové řady soustružnických center.

Na konci minulého roku pracovalo pro Toshulin 375 lidí. Průměrná mzda ve společnosti loni činila 32.763 korun. Na začátku letošního roku převzala firma akcie společností TOS Kuřim - OS, Energetika Kuřim a ČKD Blansko - OS s cílem budovat silnou strojírenskou skupinu.

Tradice firmy známé v minulosti jako TOS Hulín se datuje k roku 1949, kdy byla v Hulíně zahájena stavba strojírenského závodu. Od roku 1951 se zaměřuje na výrobu obráběcích strojů. Akciová společnost Toshulin vznikla v roce 1998. Většinu, 90 procent akcií, loni podle účetní závěrky držely dvě fyzické osoby, předsedkyně představenstva a generální ředitelka Dagmar Herring a předsedkyně dozorčí rady Marie Otépková.