Dozorčí rada minulý týden odvolala z pětičlenného představenstva Martina Bělčíka a Ludvíka Urbana a z funkce předsedy představenstva sesadila Pavla Krtka. Krtek mohl v představenstvu zůstat jako místopředseda, ale funkci v pátek odmítl, a proto jej dnes dozorčí rada také odvolala. Změny v managementu inicioval ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), který předchozímu vedení podniku vyčítal především pomalou liberalizaci veřejné dopravy na železnici. Změnám v představenstvu předcházela obměna dozorčí rady, kde Ťok prostřednictvím řídícího výboru odvolal pět z devíti členů. Do jejího čela dosadil exministra Petra Moose.

Představenstvo nyní vede Miroslav Kupec, který měl ve vedení dosud na starosti správu majetku a servis železniční techniky. Třetím členem zodpovědným za úsek osobní dopravy je Michal Štěpán.

Dvořák v ČD působí 11 let. Dosud měl na starosti obchodní a investiční strategii osobní dopravy, přípravu a obhajobu obchodního modelu ratingové agentuře a investorům při refinancování, provozně ekonomické analýzy a návrhy optimalizace osobní dopravy, rozvoj mezinárodní spolupráce a odbornou komunikaci vůči EU.

Zbývající dva členy představenstva by měla rada dosadit na základě výběrového řízení. Noví členové by měli být známi v listopadu. Soutěže se budou moci zúčastnit i dnes odvolaní členové. Podle serveru Lidovky.cz je dnešní jmenování Dvořáka dočasné a nové tři členy má následně vyhledat personální společnost Constellation doporučená ministrem dopravy.

Skupina Českých drah zaměstnává zhruba 23.400 lidí. Firmě v prvním pololetí klesl zisk na 262 milionů korun, což je meziročně o 275 milionů méně. Tržby skupiny se ale meziročně zvýšily zhruba o 618 milionů na 17,35 miliardy korun. V příštím roce ČD čeká refinancováním dluhů ve výši 300 milionů eur.