"V uplynulém týdnu se trh zaměřil na zasedání Evropské centrální banky, turecké centrální banky a na útržky informací o připravovaných sankcích USA na Rusko kvůli kauze Skripal. Žádný ze zmíněných faktorů však nezvrátil postupný návrat zámořských indexů ke svým historickým maximům. Ani domácí burza prostřednictvím indexu PX nestála stranou," popsal vývoj na trzích analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Největší propad v rámci pražské burzy zaznamenaly akcie Kofoly, které spadly o 5,4 procenta na 283 Kč. Firma je ovlivněna nízkou likviditou, a proto 'dovažování' i relativně malé pozice může výrazněji titul rozhýbat.

Naopak nejvíce rostly akcie Avastu, a to o 6,4 procenta na 83 Kč. Společnost nadále těží ze zařazení do indexů FTSE 250 na konci příštího týdne. Zařazení do indexů s sebou tradičně nese získání nové investorské základny.

Na programu nadcházejícího týdne nejsou žádné výraznější události. Trh se zaměří na další možné informace spojené s obchodní politikou USA či na dění v Turecku. "Nadále očekáváme spíše pozitivní vyznění týdne, které může být ovlivněno páteční závěrečnou aukcí vzhledem k převážení hned několika indexů," odhadl Ryska.