Většina měnových distriktů projevila obavy z obchodní války, kterou vede administrativa prezidenta Donalda Trumpa s Čínou, i z napětí ve vztahu k ostatním významným obchodním partnerům. Tyto tendence jsou znát především v oblasti zpracovatelského sektoru.

V několika distriktech podnikatelé hlásili snižování, ale i odkládání investic právě kvůli znepokojení z obchodních vyhlídek, píše se ve zprávě. Konkrétní příklad Fed neuvedl.

Trump uvalil cla na dovoz z více zemí, které jsou významnými obchodními partnery USA, včetně Číny, Evropské unie, Kanady a Mexika. To vyvolalo odvetné kroky vůči americkému vývozu.

Navzdory obchodnímu napětí však ekonomika USA pokračuje solidním tempem v růstu. Trh práce je na hranici možností, takže řada oborů se potýká s nedostatkem pracovních sil. Firmy už několik let hlásí, že nemají dost stavebních dělníků, řidičů nákladních aut či inženýrů, v poslední době se ale problém rozšířil i na méně kvalifikovaný personál restaurací a maloobchodů.

Fed letos zvýšil úrokové sazby už dvakrát a očekává se, že na dalším zasedání 26. září přistoupí k dalšímu zvýšení, uvedla agentura Reuters. V prosinci se počítá se čtvrtým zvýšením úroků.

Oficiální název americké centrální banky je Federální rezervní systém. Skládá se z 12 Federálních rezervních bank, z nichž každá zastupuje jeden měnový distrikt. Federální rezervní banky pak mají své pobočky, kterých je celkem 24.