Japonský list Nikkei napsal, že aliance by se nejprve měla zaměřit na vyřazení starých reaktorů z provozu. Dál by spolupráce mohla být rozšířena na výstavbu a údržbu jaderných elektráren způsobem, který zřejmě v Japonsku vyvolá rozsáhlou reorganizaci jaderného sektoru.

"Spolupráce na domácí půdě dává smysl. Čtyři rozvahy jsou lepší než jedna, pokud jde o jaderná rizika," uvedl zakladatel energetické konzultační společnosti Mathyos Japan Tom O'Sullivan.

Všechny čtyři společnosti na dotaz agentury Reuters potvrdily, že spolu jednají. Hitachi popřela detaily, včetně těch z listu Nikkei o plánovaném vyřazení starých reaktorů a výstavbě nových.

Jádro se před neštěstím v elektrárně Fukušima podílelo na celkových dodávkách elektřiny v Japonsku asi 30 procenty. Neštěstí ve Fukušimě v březnu 2011 bylo největší nukleární katastrofou na světě od havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986.

Po neštěstí byly všechny jaderné reaktory v Japonsku odstaveny z provozu a musely opět požádat o licenci nového regulátora. Povolení k opětovnému spuštění provozu pak získalo devět reaktorů. Předcházela tomu nákladná modernizace, která měla zaručit, že reaktory budou vyhovovat novým bezpečnostním normám.

Před neštěstím Japonsko mělo v provozu 54 jaderných reaktorů. Kromě šesti reaktorů ve Fukušimě energetické firmy oznámily, že z provozu bude vyřazeno devět reaktorů.