Od loňského roku se o zimní údržbu silnic v regionu starají tři subjekty. Soutěž Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na osmiletou péči o státní silnice vyhrálo konsorcium firem Eurovia a Sovis, krajské komunikace druhé a třetí třídy v zimě uklízí Správa a údržba silnic Pardubického kraje.

"Nakoupili jsme tři nové sypače za více než 20 milionů korun, dokončujeme podrobný plán zimní údržby, chystáme novou halu na sůl a sháníme dispečery," uvedl generální ředitel firmy Sovis Petr Smola. Společnost bude nadcházející zimu udržovat silnice na Orlickoústecku a Svitavsku, kde bývají v zimě se sjízdností časté obtíže. Firma Sovis měla dosud jeden dispečink v České Třebové, pro lepší organizaci ale nyní otevře druhý ve Svitavách.

Dostatečný počet techniky, zkušených lidí i posypového materiálu má podle své mluvčí Ivety Štočkové i společnost Eurovia. "V provozu budou 24 hodin denně dispečinky, které budou vysílat posádky podle aktuálních podmínek v konkrétních lokalitách," uvedla mluvčí.

Správa a údržby silnic Pardubického kraje dokončuje plán zimní údržby včetně optimalizace tras a úpravy technologií posypů. "Předzásobujeme se materiály na posyp, finišujeme s opravami techniky přípravou skladových prostor," uvedl provozní náměstek krajské organizace Marian Cvrkal. O možné spolupráci s firmami Eurovia a Sovis silničáři stále jednají, vloni jim poskytovali ze svých skladů posypový materiál.