"Poté, co rada neschválila snížené jízdné pro studenty a seniory ve výši 365 korun, tak jsem hledal cestu i s ohledem na návrh vlády," řekl ČTK náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Studenti i senioři si budou moci shodně koupit tři druhy kuponů. Prvním je měsíční za 130 korun, čtvrtletní za 360 korun nebo roční za zmíněných 1280 korun. Studentům tak bude platit kupon i o prázdninách. Dosud si mohli pořídit maximálně desetiměsíční.

Kupony budou mít vždy dvě podoby, a to sice s volně volitelným začátkem platnosti, nebo od každého prvního v měsíci. Kupon si budou moci koupit nejdříve 60 dnů před začátkem platnosti. Zároveň budou zrušeny používané pěti a desetiměsíční kupony.

Od letošního září do října by měla být ztráta asi 88,9 milionu korun. Největší ztrátu bude město muset dorovnat právě DPP, a to zhruba 83,6 milionu. Zbylé peníze dostanou ostatní autobusoví dopravci a provozovatel přívozů. "Krytí vzniklých ztrát z jízdného v roce 2018 bude dofinancováno dopravcům čtvrtletně po vyhodnocení prodejů," píše se v dokumentu. Ztráta za rok 2019 bude zapracována do návrhu rozpočtu pro příští rok. Na jízdném vybere pražský dopravní podnik (DPP) ročně zhruba čtyři miliardy korun.

O slevě pro studenty a seniory letos vedení města jednou rozhodovalo. Pražští radní v půlce června odmítli navrženou slevu jízdného pro studenty od 15 do 26 let na 365 korun ročně. Naopak souhlasili s možností koupit si běžný roční kupon na splátky.

Podle dokumentu navazuje sleva na vládní programové prohlášení, v kterém se píše, že vláda umožní studentům do 26 let a seniorům nad 65 let bezplatné cestování po železnici. V pražské integrované dopravě jsou totiž zahrnuty spoje, na které se sleva vztahuje. "Protože Praha a Středočeský kraj budují společný integrovaný dopravní systém, je potřeba, aby i poskytované slevy byly pokud možno shodné," píše se v materiálu.