"Požáry patří společně s vodovodními škodami a vloupáním k nejčastějším příčinám pojistného plnění. Podle letošních statistik se zdá, že hoří spíš více než méně," řekl ČTK mluvčí Allianz Václav Bálek. Před dvěma roky Allianz platila během léta náhradu škody za 74 požárů, zatímco loni ve stejném období zaznamenala 106 případů (za 100 milionů korun). Letos k dnešnímu dni už eviduje 64 pojistných událostí, jejichž příčinou byl oheň.

Česká pojišťovna v letošním létě zatím řešila požáry za zhruba 115 milionů Kč, ve stejném období loni to bylo za 90 milionů Kč. "V majetkovém pojištění způsobily požáry našim klientům škody za zhruba 80 milionů korun, z pojištění motorových vozidel evidujeme nahlášené škody za 15 milionů Kč. I zemědělcům způsobily požáry škody za miliony korun," uvedla mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková. Nejvíce škodily požáry ve Středočeském kraji, odkud má nahlášené škody za 20 milionů korun, a v Praze (12 milionů korun).

Kooperativa zaznamenala loni od 1. června do poloviny srpna 271 požárů za 70 milionů Kč, letos je to za stejné období 214 požárů za 61 milionů Kč. Nejvíce jich zatím má hlášeno z Moravskoslezského kraje a z Prahy.

"Letošní rok se podle našich čísel nejeví proti letům předchozím nijak dramaticky. Od května do poloviny srpna jsme řešili 84 požárů, u kterých předpokládáme celkové škody dosahující téměř 60 milionů korun," uvedl mluvčí Generali Jan Marek. V případě havarijního pojištění se podle něj častěji opakovala situace, že automobil nebo jeho části shořely po vznícení suché trávy, na níž majitel auto zaparkoval. Spouštěčem pak byly zahřáté části motoru. Výjimkou nebylo ani vzplanutí materiálů v motorovém prostoru kvůli vysokým venkovním teplotám, dodal.

Česká podnikatelská pojišťovna registruje v období za květen až srpen 70 pojistných událostí s příčinou požár. Škody odhaduje na téměř 40 milionů korun. Jde o srovnatelnou částku s předchozími lety. "Z nedávné doby máme hlášený například požár, kdy došlo ke vznícení kombajnu, příčinou byla zřejmě technická závada. Jakkoli je škoda na kombajnu totální, rozšíření požáru na poli a dalším ztrátám se podařilo zabránit. Aktuálně prošetřujeme i případ požáru v průmyslovém areálu. Odhadovaná škoda v tomto konkrétním případě převyšuje 15 milionů Kč," upozornila mluvčí ČPP Renata Čapková.

Příčinou vzniku požáru jsou podle ní převážně technické závady, ale také úmyslné zapálení nebo vlastní zavinění pojištěného či jiných osob. Škody vzniklé požárem jsou často rozsáhlé až totální. "A co nezničí oheň, dorazí hasební voda hasičů," poznamenala Čapková.