Úplně bez hotovosti se lidé v zahraničí většinou neobejdou. Nejvyspělejší je v tomto směru Skandinávie, čeští turisti ale jezdí v létě nejčastěji do Chorvatska, na Slovensko a do Řecka, kde je vždy vhodné mít pár bankovek v kapse. "Například zmrzlinu na pláži kartou ve většině destinací nekoupíte. Řada menších obchodů a restaurací ale terminály postupně zavádí. Svou roli tu zřejmě sehrála i regulace EU, která snížila náklady na platby kartou," uvedl ředitel retailového bankovnictví banky Jan Jeřábek.

Výzkum potvrdil, že otevřenější k častějšímu používání karty jsou lidé nižšího a středního věku, nicméně i lidé v důchodovém věku si na tento nástroj zvykli a oceňují jeho výhody. Z lidí nad 60 let pouze 16 procent deklarovalo, že při zahraničních cestách nepoužívají kartu vůbec a platí jen hotově.

Výhodou platební karty je hlavně bezpečnost. Například méně zkušení turisté mohou mít při platbě hotovostí problémy s rozpoznáním hodnot cizích bankovek či mincí a zaplatí někdy více, než by měli. Karta je také bezpečnější než velký objem hotovosti, v případě ztráty nebo krádeže ji lze okamžitě zablokovat a snížit tak riziko finanční ztráty na minimum.

S platební kartou se také turisté často dostanou na lepší směnný kurz, než nabízejí směnárny. To platí především v zemích ležících mimo eurozónu.

U výběrů a plateb v zahraničí Creditas upozorňuje na rizika služby DCC (dynamic currency conversion), kterou nabízejí bankomaty i obchodníci. "DCC místo místní měny nabízí úhradu v českých korunách a z pohledu turisty jde o zdánlivě výhodnou službu, protože se dozví přesnou částku, která mu bude stržena z účtu. Přepočet se ale provádí podle kurzu provozovatele bankomatu nebo terminálu obchodníka a může být značně nevýhodný," varoval Jeřábek. Banka proto doporučuje při placení kartou a výběru z bankomatu vždy volit částku v místní měně.