Index spotřebitelské důvěry klesl na 95,3 bodu z červencových 97,9 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od loňského září. Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, neboť se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Podle ekonomů mohla k poklesu spotřebitelské důvěry přispět protekcionistická obchodní politika amerického prezidenta Donalda Trumpa, která vedla k napětí mezi Spojenými státy a jejich obchodními partnery. "Pokles (důvěry) samozřejmě signalizuje, že nynější eskalace obchodního napětí některé spotřebitele znepokojuje," uvedl ekonom Andrew Hunter ze společnosti Capital Economics. "Podrobnosti však naznačují, že významnějším faktorem je nynější růst inflace," dodal.

K růstu inflace ve Spojených státech přispívá silná domácí poptávka. Podle agentury Reuters se však předpokládá, že ceny tlačí vzhůru rovněž nová dovozní cla. Trump již letos zavedl dodatečná cla na dovoz oceli a hliníku i na řadu čínského zboží.

Průzkum Michiganské univerzity mimo jiné ukázal, že spotřebitelé hodnotí ceny motorových vozidel nejhůře od roku 1984. "Spotřebitelům se nelíbí, že se ceny zvyšují, a to zejména u významnějších položek, jako jsou automobily a domy," uvedl analytik Jim Baird ze společnosti Plante Moran Financial Advisors. "To bude pravděpodobně brzdit výdaje," dodal.

pmh