Příští týden se má ve Washingtonu uskutečnit nové kolo rozhovorů mezi Čínou a Spojenými státy o obchodu. Jednání sice bude pouze na "nízké úrovni", někteří analytici však doufají, že země najdou cestu k odvrácení obchodní války.

"I když naděje na průlomovou dohodu z jednání na nízké úrovni je považována za nepravděpodobnou, setkání by mohlo být pozitivním krokem směrem ke zmírnění obchodního napětí mezi dvěma největšími světovými ekonomikami," řekl agentuře Reuters analytik makléřské společnosti FXTM Lukman Otunuga.

Cena akcií amerického výrobce elektromobilů Tesla dnes nicméně zaznamenala zhruba devítiprocentní propad. Zakladatel a generální ředitel podniku Elon Musk v rozhovoru s listem The New York Times mluvil o svém vysokém pracovním nasazení a emocionálním vypětí, což vyvolalo obavy ohledně jeho zdraví.

Na devizovém trhu dnes dolar oslaboval. Naděje na zmírnění napětí mezi Spojenými státy a Čínou totiž snížily poptávku po dolaru jakožto bezpečné investici v období nejistoty. Kolem 22:00 SELČ si euro vůči dolaru připisovalo zhruba 0,6 procenta na 1,1440 USD.

pmh