Hlavní startovací a přistávací dráha letiště v Manile bude uzavřena do pěti ráno v sobotu místního času (dnes 23:00 SELČ), uvedly filipínské úřady.

Podle dosavadních informací bylo zrušeno 112 mezinárodních a domácích letů, a dalších 118 bylo zpožděno. To vedlo k chaotickým scénám na největším filipínském letišti, kde cestující čekali v dlouhých frontách před terminály a odbavovacími pulty.

Boeing 737-800 vážící 43 tun skončil mimo dráhu nedaleko obvodového plotu letiště s levým křídlem dotýkajícím se země. Úřady na jeho odklizení musely povolat dva jeřáby, které se pokoušejí letoun vyzvednout. Xiamen Air je dceřinou firmou China Southern Airlines.

Letoun napoprvé špatně nalétl na přistání, a když se zvedl, obletěl další kolečko a přistával napodruhé, ztratil spojení s řídící věží. Po dosednutí na ranvej poskočil a sjel z dráhy, sdělil novinářům generální manažer letiště Ed Monreal.

Příčina nehody se stále ještě vyšetřuje. Vyšetřovatelé zkoumají několik faktorů, včetně nepříznivého počasí a komunikace mezi pilotem a řídící věží.