Z Prahy od roku 2013 do letošního července zmizelo 387 heren, s dalšími provozovnami se vede správní řízení. Vyhláška zakazující hazard platí v Praze od ledna 2016, kdy bylo v Praze přes 200 heren. V předcházejících letech jich byl víc než čtyřnásobek.

"Rozkladová komise k hazardu pracuje s maximální rychlostí, kterou jí umožňuje správní řád. Na svém jednání dne 27. června 2018 projednala všechny zbývající rozklady, které jí byly postoupeny správním orgánem prvního stupně a které se týkají rozkladů podaných proti rozhodnutím, jimiž se ruší povolení k provozování hazardních her," uvedla Tesařová.

Návrhy rozhodnutí o rozkladech podle Tesařové byly zpracovány a předloženy ministryni financí k podpisu. Provozovatelé však podali námitky podjatosti jednotlivých členů rozkladové komise. Rozhodnutí ministerstva tak mohou být odeslána až po vyřízení těchto námitek.

Kutílek napsal, že ministerstvo už sice neuděluje nové licence, ale příliš pomalu odebírá ty vydané. Odebírání podle něj nic nebrání, neboť provozovatelé se svými stížnostmi v minulosti neuspěli, ani když zvolili soudní cestu.

V letech 2016 a 2017 ministerstvo na základě poslední novely vyhlášky o hazardu zrušilo v Praze 169 heren. Fakt, že na ně i přes zákaz mohou Pražané stále narazit, kritizují kromě Kutílka některé městské části. Legislativní výbor zastupitelstva nedávno vyzval ministerstvo financí, aby správní řízení řešilo rychleji.

Hazard začala Praha regulovat poprvé v roce 2008. Tehdejší vedení města rozhodlo o snížení počtu povolených hracích automatů z 8358 na 2724. I když novelou byly zrušeny všechny herny, v metropoli stále mohou fungovat desítky kasin. Musí mít například recepci, kde se příchozí registrují, a nabízet kromě automatů živé hry. Podle vyhlášky jich má ve finále být 101.