Jedním z hlavních úkolů nové dozorčí rady bude výběr nového vedení státního dopravce. O personálních změnách ve společnosti dnes však dozorčí rada nejednala. Hlavním bodem programu byla právě volba předsedy. Po ní se rada seznámila s aktuální situací v podniku.

O změnách ve společnosti by měla rada jednat na svém příštím zasedání, které je naplánováno na 11. září. Očekává se, že vyhlásí výběrové řízení na management podniku. Do něj se budou moci přihlásit i stávající členové představenstva, kteří jsou ve funkcích čtyři roky.

Moos ve funkci nahradí poslance Milana Ferance (ANO), který byl v červenci společně s dalšími čtyřmi členy rady odvolán řídícím výborem podniku. Ministr dopravy kritizoval současné vedení dopravce kvůli pomalé liberalizaci veřejné dopravy.

Vedle Moose jsou novými členy dozorčí rady Karel Pospíšil z VUT Brno, Josef Kolář z Fakulty strojní ČVUT, Lukáš Týfa z Fakulty dopravní ČVUT a ředitel kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny Jan Štrof. Členy rady zůstávají Jan Pejša, Vladislav Vokoun a Antonín Leitgeb z Odborového sdružení železničářů (OSŽ) a dopravní odborník Vojtěch Kocourek.

Petr Moos působí na Dopravní fakultě ČVUT, jejímž je zakladatelem a také bývalým děkanem. Od ledna do července 1998 byl ministrem dopravy v úřednické vládě Vladimíra Tošovského.

České dráhy v loňském roce hospodařily se ziskem 984 milionů korun, meziročně o 102 miliony korun vyšším. Zaměstnávají zhruba 15.000 lidí. Dozorčí rada podniku schvaluje roční podnikatelský plán Českých drah včetně strategie a rozpočtů a uděluje předchozí souhlas k nakládání s majetkem podniku.