V Turecku se pro český trh vyrábí mimo jiné modely Toyota Corolla a C-HR. "Současná krize a oslabení turecké měny se na cenách aut v Česku nijak nepromítne," uvedla mluvčí českého zastoupení Toyoty Jitka Jechová. V Turecku se vyrábí i vozy značky Renault, konkrétně modely Fluence, Clio a Clio Estate.

Z Turecka se dováží například i pračky a další produkty značky Beko. "Produkty značky Beko nakupujeme od české pobočky v lokální měně. Zatím žádnou indikaci o změně cen od dodavatele nemáme," uvedl finanční ředitel Alza.cz Jiří Ponrt. Velká část zboží je podle něj již naskladněna a hlavní dodavatelé mívají na velkou část budoucích dovozů navázáno zajištění měny a nákup dílů a surovin v mezinárodních měnách jako je dolar či euro.

"Předpokládáme, že žádné skokové změny cen letos nelze očekávat. V dlouhodobém horizontu jisté změny očekávat lze, nicméně není možné je nyní predikovat, záleží na reakci dodavatele. Případné změny cen těchto produktů by se projevily s největší pravděpodobností až po skončení povánočních výprodejů," dodal Ponrt.

Turecko se potýká s měnovou krizí. Turecká lira se nyní sice zotavuje z pondělního rekordního minima vůči dolaru, od začátku roku však stále ztrácí téměř 40 procent. Kromě sporů s USA tlačí liru dolů rovněž obavy z rostoucího vlivu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na ekonomiku a z jeho opakovaných výzev ke snižování úrokových sazeb navzdory vysoké inflaci.