Zhoršené vztahy mezi Tureckem a USA mají negativní dopady na tureckou liru, která od začátku letošního roku ztrácí vůči americkému dolaru více než 40 procent. Erdogan dnes zopakoval výzvu, aby Turci směňovali své dolary za liry. Prohlásil také, že Turecko již podniká potřebná ekonomická opatření.

Zatím není jasné, jakým způsobem chce Erdogan bojkot americké elektroniky zajistit. Prezident ale podle agentury AP naznačil, že Turecko přestane kupovat americké telefony iPhone a nahradí je telefony od jihokorejské společnosti Samsung či turecké firmy Vestel.

Turecká lira si odpoledne připisovala zhruba pět procent po pondělním propadu na nové rekordní minimum. Turecká centrální banka v pondělí v reakci na pokles kurzu domácí měny slíbila zajistit dostatečnou likviditu bankovního sektoru a snížila požadavky na kapitálové rezervy komerčních bank.

Minulý týden v pátek se turecká lira vůči dolaru propadla až o 18 procent, což mělo negativní dopad na světové akciové trhy i na kurz eura. Investoři se obávají, že turecké podniky budou mít kvůli slabé liře potíže se splácením dluhů v cizích měnách.

Investoři podle agentury Reuters upozorňují, že pondělní opatření centrální banky neřeší základní příčiny, kvůli nimž turecká lira oslabuje. "My chceme vidět přísnou měnovou politiku, přísnou rozpočtovou politiku a také přiznání, že může přijít určitá krátkodobá ekonomická bolest," uvedl ekonom Craig Botham ze společnosti Schroders.

Prezident Erdogan se staví proti zvyšování úrokových sazeb v Turecku, což přispívá k tlaku na pokles liry. Vlivná turecká podnikatelská sdružení TUSIAD a TOBB dnes vyzvala vládu, aby zpřísněním měnové politiky pomohla nynější měnovou krizi překonat. Vyslovila se také pro diplomatické kroky k řešení sporu se Spojenými státy a ke zlepšení vztahů s Evropskou unií.

Erdogan tvrdí, že Turecko se stalo terčem ekonomické války. Turecký ministr financí a Erdoganův zeť Berat Albayrak dnes uvedl, že vláda činí kroky na pomoc bankám a na podporu firem zasažených měnovou krizí. Dodal, že dolar ztratil důvěryhodnost a je používán jako prostředek k politickému trestání států. Ministr podle agentury DPA také prohlásil, že nejlepší odpovědí na hrozby ze strany USA je prohloubení vztahů s Evropou.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po dnešním jednání s tureckým protějškem Mevlütem Çavuşogluem uvedl, že Spojené státy zvýšeným uplatňováním sankcí způsobí oslabení role dolaru jako hlavní rezervní měny. Dodal, že sankce odrážejí snahu Washingtonu získat dominantní postavení a zajistit svým podnikům jednostranné výhody.