Podle dokumentu polských železničářů se po oficiálním rozlepení obálek s předloženými nabídkami ukázalo, že nabídka AŽD Praha cenově nejvýhodnější. Firma za zhotovení díla požaduje přes 202 milionů polských zlotých (zhruba 1,2 miliardy korun). Do soutěže se přihlásily také polský Bombardier a polsko-rakouské konsorcium Thales. Další průběh soutěže bude záležet na tom, zda se budou neúspěšní dodavatelé odvolávat. To by mohlo soutěž prodloužit i o několik měsíců, uvedla AŽD.

AŽD Praha má v zahraničí 11 dceřiných společností, z toho čtyři na Slovensku a po jedné v Bulharsku, Srbsku, Bělorusku, Chorvatsku, Bosně a Hercegovině, Turecku a Polsku.

Historie firmy sahá do roku 1954. Název Automatizace železniční dopravy (AŽD) byl poprvé použit roku 1961. Jako samostatný oborový podnik vznikla AŽD Praha o deset let později a byla k ní přidružena slovenská část, AŽD Bratislava. Roku 1993 vznikla soukromá firma AŽD Praha. Společnost disponuje pouze českým kapitálem a patří mezi největší firmy v oboru zabezpečovací techniky na českém trhu. Na konci září 2016 v ní pracovalo 1815 lidí, meziročně o 42 více.