Tempo meziročního růstu hrubého domácího produktu (HDP) Slovenska zrychlilo ve druhém letošním čtvrtletí na 4,1 procenta ze 3,6 procenta v prvním čtvrtletí. HDP země tak rostl nejrychleji od konce roku 2015 a vývoj byl lepší než odhady analytiků.

Slovenští statistici podrobnosti k vývoji HDP neuvedli. Detailnější údaje zveřejní na začátku září.

"Předpoklady o zrychlování slovenské ekonomiky se potvrdily. Navzdory náznakům ochlazení eurozóny ve 2. čtvrtletí dosáhl slovenský export dobrých výsledků, a to zejména díky novým modelům producentů aut," uvedli v komentáři ke zveřejněným údajům analytici slovenské centrální banky.

Automobilový průmysl je hlavním tahounem ekonomiky Slovenska, které je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem aut na světě. Ke stávajícím závodům tří automobilek na Slovensku přibude nová továrna automobilky Jaguar Land Rover, která ještě letos plánuje zahájit výrobu vozidel na jihu Slovenska.

Spolu s růstem ekonomiky se na Slovensku zvýšila i zaměstnanost, ve druhém čtvrtletí meziročně o 2,1 procenta oproti růstu o 2,2 procenta v prvním čtvrtletí.

Slovenské ministerstvo financí očekává pro tento rok růst HDP země 4,1 procenta. To by znamenalo zrychlení tempa ekonomického růstu země ze 3,4 procenta loni.