"Právě jsem schválil zdvojnásobení cel na ocel a hliník pro Turecko," napsal Trump. "Naše vztahy s Tureckem teď nejsou dobré," dodal. Bílý dům následně oznámil, že Trump pověřil svou administrativu přípravou dokumentu o zvýšení cel na dovoz oceli a hliníku z Turecka na základě zákona, který umožňuje uvalovat cla kvůli národní bezpečnosti.

Turecko dnes varovalo Spojené státy, že sankce a nátlaková opatření povedou pouze ke zhoršení vztahů mezi oběma zeměmi. Podle tureckého ministerstva obchodu je navíc plánované zvýšení cel v rozporu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO).

Mluvčí tureckého ministerstva zahraničí uvedl, že neshody je zapotřebí řešit prostřednictvím diplomacie, dialogu, dobré vůle a vzájemného porozumění. Dodal nicméně, že všechny kroky učiněné proti Turecku povedou k "nezbytné reakci".

Zhoršené vztahy Turecka se Spojenými státy přispívají k poklesu kurzu turecké liry, která se dnes vůči dolaru ocitla na novém rekordním minimu. Po zprávě o zvýšení cel se propad liry prohloubil a turecká měna ztrácela až 20 procent, napsala agentura Reuters.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ještě před Trumpovým prohlášením vyzval Turky, aby v rámci "národního boje" proti ekonomickým nepřátelům směňovali své dolary a zlato za turecké liry. Tureckou měnu kromě zhoršujících se vztahů Ankary se Spojenými státy podkopávají rovněž obavy z Erdoganova vlivu na měnovou politiku.

Turecký ministr financí a Erdoganův zeť Berat Albayrak dnes prohlásil, že turecká vláda podporuje nezávislost centrální banky, chce zlepšit důvěru v tureckou liru, efektivně bojovat proti inflaci a optimalizovat rozpočet. Jeho prohlášení však neobsahovalo mnoho podrobností, takže nedokázalo uklidnit investory a zastavit propad turecké měny. Ta již od začátku letošního roku ztrácí zhruba 40 procent.

Mluvčí Mezinárodního měnového fondu (MMF) Randa Elnagarová dnes podle agentury Reuters uvedla, že fond od tureckých úřadů neobdržel žádné signály toho, že by připravovaly žádost o finanční pomoc. K dnešnímu propadu turecké liry se mluvčí odmítla vyjádřit. "MMF nekomentuje každodenní vývoj měn," prohlásila.

Americký pastor Brunson v Turecku čelí obvinění z terorismu a špionáže. Spojené státy ve středu kvůli procesu s pastorem zavedly sankce vůči tureckým ministrům vnitra a spravedlnosti. Oběma zmrazily majetek a účty spadající pod americkou jurisdikci, americké subjekty nyní s těmito lidmi rovněž nesmějí obchodovat.

pmh hej