"Čína, Evropská unie a jiní manipulují svými měnami a drží úrokové sazby nízko, zatímco Spojené státy sazby zvyšují a dolar je každým dnem silnější a silnější - takže se připravujeme o velkou konkurenční výhodu," napsal Trump. "Nespravedlivé podmínky, jako obvykle," dodal.

Kurz dolaru po prezidentových tweetech ještě prohloubil dosavadní pokles vůči euru a japonskému jenu. Krátce po 16:00 SELČ ztrácel vůči jenu asi 0,7 procenta na 111,66 JPY, zatímco euro vůči dolaru přidávalo zhruba 0,6 procenta na 1,1711 USD.

Američtí prezidenti v posledních desítkách let kritizovali centrální banku jen zřídka, neboť nezávislost této instituce je považována za důležitý prvek stability hospodářství. Pro Trumpa je však snížení obchodního schodku prioritou, kombinace růstu úrokových sazeb a sílícího dolaru ohrožuje růst exportu.

Trump kritizoval politiku Fedu v otázce úrokových sazeb už ve čtvrtek, kdy poskytl rozhovor televizi CNBC. Uvedl v něm například, že ho vyšší sazby znepokojují a že by mohly mít negativní dopady na americkou ekonomiku. Fed zvyšuje úrokové sazby od roku 2015 a od vstupu Trumpa do Bílého domu v lednu 2017 je zvýšil pětkrát.

Většina ekonomů se ale podle agentury Reuters naopak domnívá, že současný stav hospodářství zvyšování úrokových sazeb ospravedlňuje, stejně jako silný dolar. Míra nezaměstnanosti je v USA blízko historických minim, zatímco inflace je na úrovní dvouprocentního cíle Fedu.

Tato otázka je úzce spjata s nynější obchodní politikou Trumpovy administrativy, jelikož silná měna zdražuje vývoz a na hospodaření vývozců má negativní dopad.

Rada guvernérů Fedu komentář agentuře Reuters odmítla. Šéf banky Jerome Powell počátkem července v této souvislosti řekl, že se tlaků amerických politiků neobává. Prezident Federální rezervní banky v St. Louis James Bullard prohlásil, že Trumpovy komentáře nebudou mít na rozhodování o úrokových sazbách dopad. Výbor, který je stanovuje pověřen kongresem Spojených států, aby podporoval silný trh práce a stabilní ceny.