Vývoj cen výrobců byl v červnu stejný jako v květnu, kdy také v zemědělství meziročně klesly a v ostatních odvětvích vzrostly. Meziroční růst cen v průmyslu a stavebnictví proti květnu zrychlil. Červnové zvýšení cen v průmyslu bylo podle ČSÚ nejvýraznější za posledních 14 měsíců.

Průmysl tak podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáš Kovandy čelí dlouho nevídanému zdražování vstupů. Hlavním zdrojem zdražování je růst cen ropy na světových trzích, dodal. "Růst cen v průmyslu tak svoji dynamikou přispívá k rychlejšímu než předpokládanému růstu spotřebitelských cen," uvedl.

"Čeští průmyslníci již zřejmě nejsou ochotni nést celé břemeno rostoucích mezd sami, a tak jej přenáší do cen svých výrobků," uvedla analytička Komerční banky Jana Steckerová. "Celkově je patrné, že inflační tlaky v domácí ekonomice nabírají na síle," dodala.

V zemědělství klesly meziročně ceny v rostlinné i živočišné výrobě. "Levněji pěstitelé prodávají hlavně olejniny a brambory. Naopak ovoce podražilo, nejvíc jablka. Stouply taky ceny čerstvé zeleniny. Na druhé straně se snížily ceny jatečných prasat, vajec nebo mléka," sdělil ředitel odboru statistiky cen ČSÚ Jiří Mrázek. Ceny olejnin se snížily o 14,1 procenta a ceny jatečných prasat o 23,5 procenta. Vzrostly naopak ceny ovoce o 21,1 procenta nebo ceny skotu o 1,8 procenta.

V průmyslu podle ČSÚ stouply ceny v těžbě a dobývání o osm procent a zdražily také kovy či energie. Ceny dopravních prostředků naopak klesly o 1,3 procenta a mírně se snížily také ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku. Ve službách pro podniky se zvýšily například ceny za služby v oblasti zaměstnání o 13,2 procenta a klesly ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě o 2,1 procenta.

V následujících měsících očekává analytik Raiffeisebank Milan Frydrych, že meziroční růst cen průmyslových výrobců nebude zpomalovat. Důvodem bude nízká srovnávací základna z minulého roku, růstu cen materiálů v průmyslu a slabší koruna. "K tomu musíme připočíst zvyšující se mzdové náklady, které plynou z rapidně rostoucích mezd a meziročně vyšší ceny ropy," uvedl.

V zahraničním obchodě se meziročně snížily v květnu vývozní ceny o 1,5 procenta a dovozní ceny o 2,3 procenta. Ceny tak navázaly na vývoj z předchozích měsíců, ale ve srovnání s dubnem meziroční pokles cen v obou kategoriích v květnu zpomalil. Na vývoj cen ve vývozu i dovozu mělo podle ČSÚ zásadní vliv zlevnění strojů a dopravních prostředků.