Jako první na tiskové konferenci promluvil 14letý Adul, který s britskými potápěči díky znalosti angličtiny za ostatní hovořil. "Když se vynořili z vody, byl jsem překvapený. Nevěděl jsem, co jim říct. Řekl jsem hello, nebo něco takového. Když mi řekli hello, odpověděl jsem hello," prohlásil. "Bylo to nádherné," popsal okamžik, kdy je potápěči našli.

Další z chlapců líčil, jak setkání s potápěči vypadalo. "Řekl jsem ostatním členům týmu, aby se ztišili, protože jsem slyšel hovor," řekl. "Začal jsem poslouchat a byla to pravda," dodal. Fotbalisté ale měli strach, že by je potápěči mohli minout, tak se jeden z hochů vydal k místu, odkud se zvuky ozývaly.

Pětadvacetiletý trenér novinářům řekl, jak s týmem v podzemí uvízl. Vody v jeskyni si všimli, ale rozhodli se jít dál, aby zjistili, kam až se dostanou. Výšku hladiny prý přitom kontrolovali. Po zhruba hodině, kterou si na prohlídku vyčlenili, se rozhodli vrátit stejnou cestou, ale vody bylo stále více.

Chlapci nejprve doufali, že voda přes noc opadne a že také přijde pomoc. Ta se ale nakonec objevila až po devíti dnech.

Nejmladší z fotbalistů, jedenáctiletý hoch s přezdívkou Titan, popisoval hlad, kterému družstvo čelilo. "Snažil jsem se nemyslet na jídlo, protože by to ve mně vyvolalo ještě větší hlad," prohlásil. Jeho odpověď u ostatních vyvolala pobavení, což je podle BBC dokladem toho, že skupina si i přes strastiplné zážitky zachovala týmového ducha.

Ukázkou pospolitosti je i fakt, že nikdo se nehlásil, aby mohl být zachráněn jako první. Trenér o výběru zažertoval a řekl, že jako první byl vybrán ten, kdo bydlel nejdále od jeskyně.

Jeden z chlapců uvedl, že v jeskyni měl velký strach, že se nebude moci vrátit domů, ze začátku ale prý doufali, že se trenérovi nějak podaří je dostat ven. Neměli nic k jídlu, pili vodu stékající po stěnách jeskyně a postupně začali čím dál více cítit únavu.

Společně chlapci uvedli, že je velmi rmoutí smrt potápěče Samana Kunana, který při jejich záchraně zahynul.

Lékaři, kteří na tiskové konferenci byli přítomni stejně jako potápěči z thajských zvláštních jednotek, uvedli, že chlapci přibrali každý zhruba tři kilogramy od chvíle, kdy byli zachráněni. Průměrně v jeskyni zhubli čtyři kilogramy. Teď jsou podle lékařů v pořádku, což sami dali najevo, když před novináři chvilku žonglovali s fotbalovými míči.

Na tiskové konferenci, kterou thajská televize vysílala v přímém přenosu, chlapci odpovídali na otázky předem schválené psychologem a kladené moderátorem. Byl mezi nimi i dotaz, čím budou - několik hochů odpovědělo, že se chtějí dát ke zvláštním jednotkám námořnictva.

Chlapci ve věku 11 až 16 let a jejich 25letý trenér byli v jeskyni uvězněni od 23. června kvůli stoupající vodě, která je přinutila ustupovat hlouběji do jeskynního komplexu. Všechny se nakonec podařilo postupně zachránit, poslední skupina byla vyproštěna 10. července.

Nyní se hoši mohli vrátit domů a novináři mají na 30 dní zakázáno mladé sportovce kontaktovat. Thajský zákon na ochranu dětí totiž pamatuje na to, že zájem žurnalistů by mohl dětem způsobit emoční újmu.

Média spekulují o tom, že chlapci stráví krátký čas jako mniši v buddhistickém chrámu, což tradičně v Thajsku dělají muži, kteří projdou těžkou životní zkouškou.