Růst ekonomiky eurozóny v letošním roce podle aktualizovaných prognóz zpomalí na 2,2 procenta z loňských 2,4 procenta. V příštím roce by měl dál zvolnit, a to na 1,9 procenta. V dubnové prognóze přitom fond předpokládal, že růst bude letos činit 2,4 procenta a příští rok rovná dvě procenta.

MMF v dnešním výhledu potvrdil své prognózy hospodářského vývoje ve Spojených státech a Číně, tedy ve dvou největších ekonomikách světa. V USA fond letos nadále očekává růst o 2,9 procenta a v roce následujícím o 2,7 procenta. V Číně by měl růst v příštím roce zvolnit na 6,4 procenta z letošních 6,6 procenta.

Měnový fond ve své zprávě také upozornil, že navzdory potvrzení dubnového odhadu růstu světové ekonomiky registruje zvýšená hospodářská rizika. Kromě hrozby eskalace napětí v mezinárodních obchodních vztazích poukázal také například na politickou nejistotu v Evropě.

Fond nadále předpokládá, že v příštím roce světová ekonomika vzroste o 3,9 procenta, tedy stejným tempem jako letos. "Vypadá to, že tempo růstu v některých předních ekonomikách dosáhlo svého vrcholu," upozornil MMF.