Nehoda cvičného stroje IAR 99 Soim (Jestřáb) rumunské konstrukce a výroby následovala týden poté, co se během letecké přehlídky zřítil stíhací letoun MiG 21 Lancer. Jeho pilot zahynul. Ministr obrany následně zakázal starty všech stíhaček tohoto typu, dokud nebudou vyšetřeny příčiny nehody. Rumunský vzdušný prostor nicméně střeží čtyři britské stíhačky Eurofighter Typhoon, vyslané k posílení jižního křídla NATO.

IAR 99 Soim (Jestřáb) je pokročilý cvičný a lehký bitevní letoun schopný poskytovat vzdušnou podporu a provádět průzkumné lety. Vyráběl se ve městě Craiova na jihu Rumunska. V současnosti má rumunské letectvo 21 letounů IAR 99, z nichž 11 je ve verzi IAR 99 Soim. Ministerstvo obrany počítá s jejich modernizací za 124 milionů eur (asi 3,2 miliardy Kč), aby mohly být využity k výcviku pilotů nových stíhaček F-16.

Rumunsko plánuje do roku 2022 koupit dalších 36 bojových letadel poté, co zvýší své výdaje na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu, aby dostálo závazkům v NATO a naléhání Spojených států.