Týdeník vypočetl, že pokud by nastoupil nejhorší scénář, tedy pokud by se zvažovaná dvacetiprocentní cla nakonec dotkla veškerého unijního dovozu do USA a recipročně amerického vývozu do EU, získala by z nich EU navíc přes 50 miliard eur (1,3 bilionu Kč).

Z této částky by 38 miliard eur podle současných pravidel odteklo přímo do rozpočtu EU. V současnosti to představuje téměř čtvrtinu jeho objemu. Zbytek peněz by si mezi sebou rozdělily jednotlivé členské státy.

Pokud by se obchodní konflikt ještě více přiostřil celosvětově, zasažen by byl evropský vývoz v současné výši 1,7 bilionu eur (téměř 44 bilionů Kč). Der Spiegel do výpočtu nezahrnul obchodní výměnu s ostatními evropskými státy mimo EU, jako je Švýcarsko, Norsko a Británie. Přesto pokud by bylo zavedeno celosvětové clo ve výši dvaceti procent, získal by unijní rozpočet 255 miliard eur. Měl by tedy k dispozici o 60 procent více než nyní.

Zaplatit by se tak najednou daly projekty, na něž se dosud kvůli nedostatku peněz nedostávalo, jako jsou například investice do chudších regionů, ochrana vnějších hranic, základní sociální pojištění, zbrojní projekty a podobně. Jednání o dalším unijním rozpočtu na období po roce 2021 by se odehrávala v méně napjaté atmosféře. A nevznikl by ani spor o to, kdo převezme chybějící příspěvek Británie do společného unijního rozpočtu.

Výběr cla znamenal pro státy vždy jeden z nejvýznamnějších zdrojů příjmů, uvádí list. Jednou zavedená daň se podle zkušeností jen obtížně ruší. Populisté by také mohli začít razit heslo 'Vybírejme raději cla od cizinců než daně od našinců!' poznamenává list. Nové příjmy by jistě přivítaly mnohé hluboce zadlužené země, zvláště pokud by se znovu objevil hospodářský propad.

Pro všechny zúčastněné by ale takový scénář byl velmi drahý. Cla ničí hospodářské struktury, zabraňují přeshraniční dělbě práce, snižují produktivitu a zvyšují ceny. Škodí také firmám i spotřebitelům. A v konečném důsledku cla omezují obchod a snižují i příjmy z něj, pokud by se tedy ještě dál nezvyšovala. Nepochybně přitom existují lepší možnosti, jak docílit dalších rozpočtových příjmů, domnívá se Der Spiegel.