Valná hromada měla mít na programu mimo jiné schválení účetní závěrky za rok 2017, rozhodnutí o snížení základního kapitálu za účelem úhrady ztráty a souběžném zvýšení základního kapitálu. Pochybení, kvůli němuž byla valná hromada odvolána, vzniklo podle Staňka kvůli stavu účetnictví bývalého likvidátora společnosti Zdeňka Častorála.

Likvidaci a konání valných hromad HPH provází řadu let mnoho právních sporů. Vrchní soud v Praze potvrdil koncem roku 2016 jmenování dalších dvou likvidátorů HPH, kterými jsou Dagmar Mixová a společnost Tomko a partneři. Předchozí likvidátor HPH Častorál podal počátkem listopadu 2016 návrh na insolvenci společnosti. Soud první návrh na insolvenci zamítl, návrh podle soudu neobsahoval potřebné údaje, například o splatnosti závazků.

Hospodaření HPH podle Častorála v 90. letech minulého století výrazně ovlivnila ekonomická kriminalita. Za trestnou činnost byli pravomocným rozsudkem Vrchního soudu v Praze z října 2012 odsouzeni Kožený a pozdější likvidátor fondů Boris Vostrý k trestům odnětí svobody a současně jim byla uložena povinnost k náhradě škody, která nyní přesahuje 17 miliard Kč.

Kožený a Vostrý dostali tresty deset a devět let vězení. Oba jsou stíhaní jako uprchlí. Kožený měl zaplatit zhruba 8,3 miliardy a úroky, Vostrý přes 2,2 miliardy a úroky.

Z dřívějších informací Častorála vyplývá, že majetek holdingu spočívá především v zástavních smlouvách a směnkách za Koženého firmami. Majetek je daleko širší a Častorál ho podle svých slov po pravomocném odsouzení Koženého a Vostrého vymáhal. Firma přešla do likvidace v roce 1998.