Krátce před 12:00 SELČ ztrácel panevropský Stoxx 600 zhruba jedno procento na 380,80 bodu, německý DAX téměř 1,3 procenta na 12.421,9 bodu a britský index FTSE 100 přibližně 0,9 procenta na 7614,3 bodu.

Evropský technologický sektor, v němž převažují producenti hardwaru citlivého na obchodní bariéry, před polednem ztrácel 1,2 procenta. Největší dopad měla zpráva na výrobce polovodičů BE Semiconductor, Siltronic, Infineon, STMicro a ASML, jejichž akcie oslabily o 2,6 až 3,6 procenta.

Automobilový průmysl, který je stěžejním cílem amerického prezidenta Donalda Trumpa, vykazoval pokles o 1,4 procenta a ztráty má už sedm dní. Trump v pátek pohrozil Evropské unii dvacetiprocentním clem na dovoz automobilů, pokud EU brzy nezruší svá ochranářská opatření proti Spojeným státům.

Mezi bankovními tituly, které na ekonomické dění reagují obzvláště citlivě, se nejhůře vede akciím Commerzbank, ale také HSBC, Santander či BNP Paribas.

Výprodej zasáhl také akcie podniků, pro které je důležitý neomezený přístup na trh. V této kategorii největší propad zaznamenaly akcie Airbus, ABB a Siemens.