"Hlavním tématem na finančních trzích v uplynulém týdnu bylo další pokračování obchodní války mezi USA a zbytkem světa. Hlavní indexy (Dow Jones, S&P 500) ztratily okolo dvou procent. V Evropě byla nervozita v německém automobilovém sektoru poté, co byl zatčen šéf automobilky Audi a Daimler zveřejnil překvapivé snížení výhledu provozního zisku pro tento rok. Zatímco evropský index Eurostoxx 600 odepsal jedno procento, německý DAX propadl o více než zři procenta," uvedl analytik J&T Banky Milan Lávička.

Nejlepší výkonnost v rámci pražské burzy měly v uplynulém týdnu akcie Pegasu. Celý týden bylo obchodování bez jasného trendu, změna nastala v pátek, kdy akcie beze zpráv solidně posilovaly. Za celý týden si připsaly čtyři procenta na 936 Kč.

Na druhém konci pelotonu a největší propad předvedly akcie Kofoly (o 13,51 procenta 320 Kč). Důvodem byl podle analytika prodej akcií za cenu s výrazným diskontem 26 procent, nicméně do konce týdne se podařilo část ztrát odmazat.

Ústředním tématem příštího týdne bude ve světě opět obchodní spor mezi USA na jedné straně a EU a Čínou na straně druhé. Investoři budou sledovat summit lídrů EU v Bruselu ve čtvrtek, kde se obchodní spor může stát jedním z témat poté, co EU uvalila na vybrané zboží z USA reciproční cla. Druhým tématem týdne může být spor uvnitř německé vlády. "Domníváme se, že by týden mohl přinést relativní uklidnění ve srovnání s četnými událostmi posledního měsíce, a máme na něj mírně pozitivní výhled," uzavřel Lávička.