"S postupem přípravných činností týkajících se obchodního zajištění výstavby nových jaderných bloků v lokalitě Dukovany a Temelín vyvstala potřeba detailně vyhodnotit možné způsoby výběru dodavatele jaderných bloků a s tím i potřeba vyhodnotit bezpečnostní zájmy státu v oblasti jaderné energetiky, jakož i možná ohrožení těchto zájmů," stojí mimo jiné v materiálu.

Členy pracovní skupiny mají být vedle Štullera zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva zahraničí, ministerstva vnitra, ministerstva obrany, ministerstva pro místní rozvoj, Bezpečnostní informační služby, úřadu vlády a několika dalších institucí. Nominovaní lidé musejí být oprávněni se seznamovat s utajovanými skutečnostmi minimálně ve stupni utajení - vyhrazené.

Materiál dále mimo jiné ukládá ministru průmyslu ve spolupráci se zmocněncem předložit vládě do konce letošního listopadu návrh způsobu investičního zajištění a způsobu financování nového jaderného zdroje v ČR. Tento termín oznámil ministr průmyslu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) už v polovině května. Kabinet by podle jeho tehdejšího vyjádření měl rozhodnout o konkrétním investorském modelu výstavby bloku v prosinci. Hüner v příští vládě nebude, jeho nástupkyní je podnikatelka a prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Materiál dále podle Babiše upozorňuje, že plnění úkolů v jaderné energetice má podstatné zpoždění. "Naše vláda se tím hodlá zabývat, protože může být ohroženo zahájení provozu nového jaderného provozu od roku 2035," uvedl.

Generální ředitel energetické firmy ČEZ Daniel Beneš tento týden v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že podle analýzy ministerstva financí je nejlepší variantou výstavby jaderných bloků v Česku jejich vybudování částí společnosti ČEZ, která by byla ve stoprocentním vlastnictví státu.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. V poslední době se hovoří o možné transformaci nebo rozdělení společnosti. Záměr má mimo jiné pomoci právě k rozhodnutí o případné stavbě nového bloku v Dukovanech. Otázku možné transformace řeší i dnešní valná hromada ČEZ.

Mluvčí firmy Ladislav Kříž už dříve ČTK řekl, že jde jen o informaci, proč se toto téma zvažuje a diskutuje, o žádném návrhu se podle něj hlasovat nebude.